Seri Qaseh Nazirah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Muhammad Haikal

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Pemergianmu dirindui

Lilypie Angel and Memorial tickers

Nuffnang

28 Disember 2011

Pengalaman bersalin kali kedua...

Alhamdulillah aku dah selamat bersalin anak kedua...

Dan yang paling happy sekali aku dapat baby boy.... Apa yang aku nak semuanya dah  tercapai...
Dah sepasang dah anak aku, so lepas ni boleh la rehat lama sikit... Qaseh pun suka dapat adik..dia panggil adik dia boboiboy.... pengaruh boboiboy tu mmg kuat....

Ok..cerita bermula pada jam 4.00 pagi... Hari selasa lepas iaitu 20.12.2011 aku dah mula rasa sakit2...
Sakitnya selang 15minit... sebelum tu lena je aku tido... Bila dah rasa sakit tu mula la tak boleh tido...
Mula2 ok lagi... Aku ingat sakit2 biasa je... Lagipun 15 minit sekali tu mcm ok je lagi...
Tak lama lepas tu dah 10 minit sekali... Masa ni aku dah mula kejutkan lan.. Aku bgtau dia aku sakit.. Bukan apa nak suruh dia stanby je...

Hati rasa tak sedap je... Aku dapat rasa yg aku dah nak bersalin... Jadi aku pun bangun dan mandi...
Lepas tu dah rasa sakit 5 minit sekali dah... Jam mmg tak lepas la sbb nak tau waktu sakit tu... Dah ada pengalaman kan...Sbb nurse akan tanye nnt...

Tgh aku bersiap2, lan pun siap jugak nak ke hospital.. Aku call uda bgtau dia n aku ckp aku nak ke hospital... Uda bgtau mak dan mak nak ikut sekali... Dah siap semua, qaseh pun siapkan jugak,nasib dia tak menangis...
Dah siap terus ke rumah uda nak amik mak dan tinggalkan qaseh... Biar dia sambung tido... Masa tinggalkan dia pun dia tak menangis gak sbb ayah dah bgtau dia yg ibu nak keluarkan baby... Dia macam faham jee..

Dalam keta pun aku menahan sakit 5 minit sekali tu... Nasib la sakit dia tak lama... Bila sakit je aku diam, bila tak sakit baru aku borak2 dgn mak... Sampai hospital pukul 6.30 pg.. Sampai sana mcm biasa la kena cek2 dulu.... Selesai cek2, nurse terus suruh aku ke level room... Masa dia cek jalan katanya dalam dah besar gak... tp aku tak tau bape cm dah.. Aku tanye kat budak pelatih tu, dia kata dlm 6cm... Terkejut gak aku..tp alhamdulillah la tak yah aku tunggu lama2...

Masuk level room kena salin baju dulu... pastu baringla kat katil. Sakit masih lagi selang 5 minit sekali... Aku pun mcm tak percaya masanya dah nak tiba... Masa tu budak2 pelatih tengah tunggu masa je nak balik... Shif diorg sampai pukul 7.00 pg... Aku pun risau jugak kalau org yg dah tak nak buat keje kena uruskan aku, baikla tunggu nurse shif baru...segar sikit diorg tu kan...

Bila pelatih dah balik,nurse baru pun sampai tp pelatih takde... Time tu nurse pelatih sampai lambat sebab ada apa ntah... Jadi yg uruskan aku semuanya staf nurse... Diorg amik darahla, masukkan airla... Bila time sakit aku diam je... Kalau masa qaseh dulu tak boleh nak diam sbb sakit dia lain macam.. Yang kali ni masih boleh tahan la...

Bila takde pelatih ni aku mmg asyik kena tinggal sorang2 je la dalam bilik tu... Bertemankan mesin yg cek contreksyen baby, aku tak taula nama mesin tu apa... Masa aku tgh2 sakit tiba2 mesin tu berbunyi... Masa tu la baru nurse2 masuk... lagipun time tu jugakla ramai yg nak bersalin... so, banyakla bilik yg nurse2 tu kena jengok kan... Aku pelik bila mesin tu berbunyi n aku jugak pelik kenapa nurse mcm kelam kabut nak cek aku... Agaknya mesin tu beritahu yg aku dah nak bersalin kot...hehehe...

Rupa2nya ada doktor... Doktor pecahkan air mentuban aku jadi dia seluk2la...godok2la...pelik aku sbb yg dulu tak pulak kena mcm tu... Bila aku kata sakit nurse tu bising2 pulak.... Dia kata "awak tak ingat ke dulu awak kena mcm mana..." mentang2la ni anak kedua, dia ingat rasa sakitnya sama ke... mmg ngok tul nurse tu... Aku menjawab "dulu tak pulak saya kena godok2 mcm nie..." pastu dia kata nak pecahkan air mentuban...pastu baru dia tanye air dah keluar ke lum... Aku ckp lum...Patutnya dia ckpla awal2 yg dia nak pecahkan air mentuban...tak la aku pelik nape dia buat mcm tu... yg doktor tu langsung tak cakap ape... Sengal betul....dah selesai nurse dgn doktor pun keluar balik... tinggal aku sorang semula... Ha..sebelum tu aku ckp dengan nurse tu minta panggil suami, yela ingatkan dah nak bersalin sangat... Nurse tu suruh aku sabar la... Dia kata "nnt kita cek awak dulu..." ok fine...aku tak kisahla... belum lagi agaknya...

10 minit lepas tu... (sbb dua kali aku tahan sakit) mesin yg tadi tu bunyi lagi... masa 2 kali tahan sakit tu aku ada meneran-neran sikit sbb mmg rasa nak meneran sangat tp takut2 sbb aku sorang2... Bila mesin tu bunyi baru la nurse n doktor tu masuk... mula2 dua org nurse masuk..masa tu aku mmg dah meneran dah pun, nurse boleh suruh aku tarik2 nafas pulak.... Dia suruh aku mengiringla...apala...Aku dah rasa nak keluar sangat dah... Masa tu la baru dia nak panggil suami... Bila aku dah mengiring dia suruh telentang pulak.. Masa nak telentang tu aku ralsa nak meneran lagi...Nurse suruh buka kaki n tangan pegang kaki tapi tak sempat pun tangan aku nak pegang kaki baby dah keluar dah... sekali push je....hehehehe... hebat betul...

Aku mcm tak percaya yg aku dah bersalin dah... sekejap sangat rasanya.... pukul 7.43 baby keluar...
Mula2 suspen gakla sbb aku tak tau lagi baby apa... Aku tanye nurse tu baby apa dia kata kejap...Bila dia bawa baby ke perut aku nampakla "telur" dia... masa tu terus aku cakap alhamdulillah sbb dapat boy... syukur sangat... Baby ni mmg buat suspen betul la.... Baby menagis je.. Masa duk kat perut ibu pun dia menangis..lama gak dia duk kat perut aku,pastu baru nurse amik dia bawa g bersihkan...

Masa baby dibersihkan aku pun meneruskan misi utk keluarkan uri dan jahit luka... Nurse tu kata sikit je lukanya tp nak menahan sakit kena jahit tu lagi seksa dah nak keluarkan baby.... Peh...mmg tak lupa...

Pukul 8.00 pg semuanya dah selesai...Aku disuruh berehat dulu... Masa ni la aku baru call lan bgtau dia aku dah selamat semua dah...Aku suruh dia masuk utk azankan baby.... Masa aku call dia, dia ingat nak suruh dia masuk utk tgk baby keluar rupanya semuanya dah selamat. Aku tanye dia dia kat mana sbb nurse kata masa nak panggil dia masuk tadi dia takde..Dia kata dia ada kat luar je..Entahla, tapi aku pun tak kisah sbb kalau dia masuk pun rasanya tak sempat jugak dia nak tgk sbb baby mmg keluar mendadak je... ni semua berkat doa kalian semua yg memudahkan semuanya....

Bila baby dah siap nurse bagi kat aku... Dia suruh susukan baby... tp baby tak reti nak isap...so, tunggu jela sampai ayah dia masuk utk azankan... Bila lan sampai dia terus amik baby n azankan... Pastu aku cuba lagi bg baby susu dan dia tak nak gak.... Aku biar je lan pegang baby.. Lama gak la lan dapat duk dalam tu...

Dalam pukul 9 lebih nurse pelatih pun sampai... Masa nurse ni sampai lan keluar sbb budak2 tu nak bersihkan aku dan nak keluarkan darah beku... baby tido je... Selesai semuanya aku dibawa ke wad... Masa ni la baru jumpa mak....

Masa tu aku rasa darah banyak sangat keluar... Aku nak pergi salin sbb dah tembus2 dah... Mak menemani aku utk ke bilik air... Bila turun je katil, baru jalan sikit aku rasa nak pitam... terus aku berhenti dan duduk atas kerusi... Bahaya gak kan kalau tiba2 aku rebah... aku ingat aku kuat sbb masa atas katil ok je.. tp sebenarnya badan aku tgh lemah lagi... Bila dah ok sikit aku sambung jalan ke toilet. Sampai je aku duduk lagi... rasa nak pitam lagi... Mak yg tolong uruskan segalanya... Bila dah salin baru, barula rasa selesa sikit...
Dalam toilet tu jugak aku rasa mcm nak semput...rasa penat sangat...padahal bukanla buat apa pun...  Bila rasa mcm tu aku diamkan diri je.... Mak yg risau... Lepas dah ok perlahan-lahan jalan ke katil dan aku rehatkan badan... Kena baring je...

Walaupun org tgk mcm senang aku bersalin tp sebenarnya bukan senang... Banyak benda nak kena tempuh... Darah masih banyak lagi... Tak lama lepas tu aku nak g salin lagi... Aku ingat aku dah ok tp bila turun katil rasa nak pitam lagi....Nasib akak ipar aku ada... Dia teman aku sampai ke bilik air... Dah siap salin aku terus rehat semula ke katil... Bila tanye nurse kenapa mcm tu, dia kata suruh rehat je... jgn banyak gerak... Aku rasa sbb darah banyak keluarla sbb tula aku rasa nak pitam....

Bila dah takde sape2 aku takut nak g bilik air... Kalau nak kencing pun aku tahan jee... Kang kalau pitam sorang2 sape nak tolong.... Tp alhamdulillah takde apa2 yg buruk berlaku....
Ha... baru teringat... nasib baik uteh aku bawa tungku elektrik tu... Masa duk atas katil tu aku tungku la perut... Masa kencing sekali keluar darah beku... ada la dalam 5 ketul... sebelum tu perut aku rasa sengal2 je... bila darah beku tu dah keluar baru la perut aku rasa lega...  Bertungku mmg penting ye....

Dalam 1 hari tu mcm2 benda berlaku... dan dalam 1 hari tu jela aku rasa kesukaran... Bila darah beku dah keluar barula tak banyak sangat darah keluar lagi.... barula aku rasa stabil....

EH... rasanya dah panjang sangat cerita... sampai tak ingat nak berhenti pulak...Bukan apa, aku ni susah nak mula tp bila dah mula tak ingat nak berhenti pulak... Sambil2 menaip ni kepala nak kena ingat2 balik apa yg jadi minggu lepas...Nasib tak ilang ingatan...hehehehe...

Dah nak pukul 3 pagi dah... baby sedap je tido....Lepas ni aku nak kejut dia suruh dia menyusu....  Okla ye.. harap ape yg aku cerita ni dapat membuatkan anda semua membayangkan mcm mana sakitnya nak bersalin...hehehhee.... Sambung lagi nnt....bye




1 ulasan:

Related Posts with Thumbnails

ads by nuffnang