Seri Qaseh Nazirah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Muhammad Haikal

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Pemergianmu dirindui

Lilypie Angel and Memorial tickers

Nuffnang

24 Disember 2012

Sangat2 beremosi skrg ni...

Aku xtaula kenapa aku sensetif sgt bila terbaca ttng kehilangan... Aku ada terbaca blog akak ni, dia cerita tentang dia kehilangan adik dia... Dia luahkan apa yg dia rasa... Bila aku baca,apa yg dia rasa, apa yg dia fikir sama mcm apa yg aku rasa dan fikir... Mungkin sbb hanya org yg kehilangan org yg disayangi je yg tau perasaan tu....

Sebelum aku kehilangan anak aku,aku takla rasa emosi sgt bila baca pasal org,tp skrg ni semuanya boleh buat aku menangis... Ianya semula jadila...bukan dibuat2...

Memang betul kadang2 ada fikiran jahat mempengaruhi, kenapa dlm byk2 org, anak aku yg diambil...kenapa org lain dpt besarkan semua anak mereka dgn sempurna dan baik, tp aku x... Kenapa aku yg perlu lalui semua ni... Kenapa...kenapa...kenapa....

Tp cepat2 aku beristigfar supaya xdipengaruhi oleh setan2 yg jahat... Semua ni dugaan utk aku... Suka atau tak aku kena hadapi juga sbb hanya tuhan yg menentukan segalanya... Kita hanya boleh merancang je... Ayat tu dh biasa dengar kan... Tp sebenarnya bukan senang utk menerimanya...

Setiap apa yg tuhan berikan tentu ada hikmahnya...cuma kita je yg xnmpk...

Walau apa pun, tuhan tu maha adil, aku bersyukur kerana tuhan bg aku cpt penggantinya.. Ada org yg dh kehilangan susah nak dt zuriat lagi... Tp aku insyaallah lagi 4 bulan akan melahirkan zuriat lagi... Terima kasih Allah kerana memberi aku peluang utk melahirkan anak lagi... Aku berharap sgt anak yg ini akan membuatkan hidup aku kembali ceria dan lengkap...

Aku juga harap aku xkan melupakan arwah izz yg sgt comel apabila ada yg baru nnt...

Sebenarnya,ada qaseh skrg ni pun dh buatkan hidup aku lengkap,cuma rasa kehilangan tu sgt2 terasa sbb sepatutnya dia dh ada adik... Insyaallah dgn kehadiran baby baru nnt akan memeriahkan lagi keluarga aku...

Harap perkara2 sedih xkan berulang lagi... Cukupla sekali aku melaluinya... Xsanggup nak hadapinya lagi... Aku xsekuat seperti yg disangka...

Ya Allah...kau permudahkanla kelahiran anak ku ni nanti dan sihatkan la dia seperti baby2 lain yg sihat dan sempurna... Biarla dia membesar dgn sihat... Amin...

Perasaan risau tu tetap ada... Takut sgt jd mcm dulu... Kawan2 tolong doakan sy ye......


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

20 Disember 2012

20122012

Cantikkan tarikh 20.12.2012 ni... erm.. tapi bagi aku ianya adalah tarikh yang membuatkan aku menagis... secara tiba-tiba senang sangat air mata ni jatuh... semakin di ingat semakin aku rindu pada dia.

Sebenarnya hari ni adalah tarikh aku lahirkan baby izz tahun lepas... Kalau dia ada dah setahun la umur dia... mesti aku dah belikan dia kek kan.. biasanya first time sambut besday anak mesti meriah.... tapi untuk anak yg ni aku tak boleh buat semua tu... hanya doa yg aku boleh hadiahkan......

Semalam aku ada buat program jabatan.. Dalam program tu ada buat yassin dan tahlil ... Aku selitkan sekali nama izz dalam tahlil tu... Alhamdulillah semuanya berjalan lancar.. Ramai sangat org yg hadir dlm program tu....

Tu je yang mampu aku buat... Hari ni mokde dia pulak buat yassin dan tahlil kat masjid... Lagipun hari ni kan khamis malam jumaat kan... lebih afdal la... 

Cuaca hari pun seakan-akan mengerti apa yg terpendam di hati aku... hujan dan mendung je...
Kat johor hari ni adalah hari cuti umum... Tapi cuti- cuti pun aku kena keje juga... buzy betul sekarang ni... tu yang tak update blog tu...

Skrg ni kat pejabat la ni... dah siap keje dah.. esk ada mesyuarat kat pejabat negeri pulak..
Aku seakan berkabung hari ni.. pakai jubah dan tudung hitam... serba hitam je...
Lepas ni ingat nk g kubur arwah.. nak bg dia hadiah.... :'(

maaf...aku tak boleh nak sambung tulis lagi... sebak sangat....





20 November 2012

Chekup n Scan lagi...

Ptg td ada chekup lagi... Dan kena scan lg sbb nk kompomkan due date bersalin... Akhirnya due date yg diberi adalah 13 mei 2013... Usia kandungan aku skrg dh 15 minggu 3 hari... Gitula gamaknya...

Rasa mcm kejap je pulak kan... Kiranya minggu depan aku dh 4 bulan la... Xsabar nak rasa baby gerak2 dlm perut...

Td aku g klinik kol 2.30pm... Sebelum pegi mkn dulu sbb lapa giler... Byk keje kan td... Tu pun tinggal je sbb nk kena g klinik... Lama giler tunggu turn... Nurse pulak cek bukan main lama...siap nk borak2...aku layankan jela...

Time nk tgu ke bilik doc pun lama gak... Sabar jela... Tgu sorang2 pulak tu...

Dipendekkan cerita aku balik dari klinik kol 5.00 ptg... Sama time dgn balik keje kan... Nurse2 pun xsabar nk balik dah....

Lepas ni xyah scan2 lagi... Scan waktu wajib je iaitu bila dh 24 minggu nnt... So, xperlula aku kena g klinik 2minggu sekali lg... Appoiment lps ni sebulan akan dtg... Huhuhuhu...

Tp 13.12.12 ni aku kena g pakar 1 lg kat hospital segamat... Jumpa pakar la arrr.... Masa tu kena scan lagi la... Xpela,leh tgk baby kan....

Tu jela laporan utk hari ni...

Sekian.... :)


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

17 November 2012

Bubur Nasi...

Hari ni aku masak bubur nasi je... Je je pun sedap tau... Bubur mkn dgn sambal cili api ikan bilis,kangkung goreng,telur masin n ikan bilis goreng... Eh,ada 1 lg lauk utk qaseh iaitu kacang buncis goreng bersama fishball... Dia mkn tu je...bubur dia xnk mkn pun... Xkisah la nak asal mkn...

Nmpk senang kan memasak ni tp rumit ok... Yg lecehnya time nk siap2 kan bahan2nya tu... Time masak senang je,campak2 je la.... Hehehe... Yg penting ada garam sudah...

Pg td basuh baju byk tp xsempat kering dh hujan... Nasibla dh ada atap,leh la tarik2 ampai tu kan... Smpi skrg ni xangkat lg bj tu sbb masih lembab... Nmpknya smpi esk la bj tu tersidai kat luar....

Kain yg dh kering ni pun xlipat2 lagi...kenapala malas sgt ni...

Hari ni juga aku asyik bergaduh je dgn qaseh... Gaduh rebut tgk tv... Dia asyik nk tgk karton je... Boring tul la... Masa dia tido je la aman jap...
Bila la ayah nk betulkan tv lg 1 tu... Biasanya kalau malas nk gaduh dgn dia aku masuk bilik tgk tv kat situ. Tp sejak tv tu rosak dh xdpt nk tgk dh...

Hari ni juga ada cite hindustan MANN kan... Rugila xdpt tgk betul2 td.. Mcm xde pun kuar iklan ada cite tu hari ni... Kol 3 baru tgk, tu pun lps siap masak... Kalau aku tau ada cite tu, awal2 aku dh tgu dh... Pastu hujan lak, kalau guna astro bila time hujan kan xdpt siaran kan...dh la lg tergendala aku nkk tgk cite MANN tu... Akhirnya xdpt pun tgk smpi abis... Nyampah tau... Tp xpela,cite masih dlm ingatan aku lg... Kalau tgk harus aku menangis lagi kang...

Haaa... Tu je la utk hari ni... Mcm2 cite pulak aku selitkan... Asal2 nk cite pasal bubur je... Biasala i kan over kan.... Heheheheeh....





Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

16 November 2012

Rindu padanya


Aku teramat rindukan dia... itu je yang mampu aku ungkapkan...

Hari rabu ari tu kan ada cite hindustan, Kuch kuch ho hai kan... Aku tengok sampai abis..
Awal2 tgk aku dah menangis dah bila time tina nak mati tu... Aku tinggal dengan qaseh je macam tu. Bila qaseh tgk ibu dia nagis dia pun ikut nagis gak... Kelakar tul la... Terus aku lap2 air mata pastu tanye dia kenapa dia nagis. Dia tak jawab pun.. Bila dah lama sikit dia cakap, tadi ibu sedih kan...

Apa la qaseh ni... hilang feel ibu nak sedih2 tgk hindustan tau... Bila tgk cite tu perasaan sedih tu sentiasa ada.. Bila anak tina kena bercerita tentang ibu dia pun aku leh nagis gak.. sensetif sangat la...

Cite tu abis kol 1.30 pagi kan... tahan mata ni nak tgk sampai abis. Yang lain dah tido dah.. aku tgkla sorang2.. Last cite bila time roh tina datang kat majlis kawen tu aku nagis gak.. boleh dikatakan setiap kali ada yg sedih je aku nagis...

Giler kan asyik nangis je tgk tv.. Part last tu aku teringatkan arwah izz.. Agak2nya ada tak izz balik rumah tgk ibu dia ek... Aku amik talipon tgk gambar2 izz.. aku rindu sgt kat dia.. Agak menyesal jugak sbb aku xbyk ragam aksi2 dia... aku hanya ada 3 rakaman je.. tu jela yg aku boleh tgk bila rindu kat dia.. Masih dia sihat aku takde rakam apa2 pun... Lagi pun masa tu aku sibuk dgn keje...

Malam tu aku menagis je lepaskan perasaan rindu aku... Aku ckp sorang2 kat talipon tu... Aku tahu tak elok buat mcm tu tp aku kena lepaskan perasaan tu... Sampaila aku tertido... Esk pagi bangun mata aku bengkak.. Mata pedih je... tula, padan muka kan.. sape suruh nagis beriya-iya sangat...

Mana mungkin aku boleh lupakan dia mcm tu je... aku yang mengandungkan dia, aku yang lahirkan dia... sakit yang aku tanggung hanya aku je yang rasa.. tp apakan daya ini semua kehendak dariNya... aku redha...

Alhamdulillah tuhan bagi aku peluang lagi utk mengandung dan melahirkan hambanya lagi... Aku sentiasa berdoa agar kandungan aku sentiasa sihat dan baby dalam kandungan akan sempurna dan sihat semuanya.. Harap2 dapat baby boy... rupa mcm arwah izz pun xpe... yang penting dia sihat...

Aku harap aku dapat sempurnakan amanah yang diberi olehNya dan dapat menjaga dengan baik sehingga dia dewasa.

Aku tak berdaya untuk mengulanginya lagi.. Cukup la hanya sekali...


09 November 2012

Talipon oh talipon...

Sekarang ni bila tgk orang pakai fon touch screen rasa macam nak jugak... talipon mcm tu leh main games... byk lak tu gamesnya... hehehehe... aku lak baru pakai blackberry. Blacberry ni best gak tp xde games la.. eh, ada games tp xbest nak main....

Semlm ckp dengan lan, dia kata kan awak yg nk blackberry... aduh..nyampah tul lah.. dia tu dah 2 kali tukar fon tau... ngelat....

Bila nak kaya ni... Kalau ada duit nak beli lagi satu fon touch screen yang canggih manggih punye... hahahaha.. rasanya hanya dpt berangan je lah...

Chek up kat hospital Segamat

Semalam adalah tarikh yang sudah diberi utk aku ke Hospital Segamat untuk chekup mengadung dengan Doktor Pakar. Semalam juga adalah Hari Konvokesyen kanak-kanak TABIKA dan TASKA KEMAS Parlimen Labis. Aku tak dapat la nak join Hari Konvokensyen tu. Rugi gak sbb tak dapat tgk persembahan budak2... Tapi nasib gak cikgu2 dia ada rakam. Balik dari hospital semalam dapat gak la tgk..

Ok, bercerita tentang aku ke Hospital tu mmg la memerlukan kesabaran yang kuat... Lama giler tgu giliran... aku sampai sana kol 9.30am, dapat no 33, dan aku dapat masuk jumpa doktor dalam kol 1.40pm mcm tu... keluar bilik doc kol 2.00 pm. Mmg ramai la pesakit...

Sampai2 daftar, pastu kena kencing n amik hb. 2 hari sebelum tu kan aku baru cek kat klinik labis. HB aku 10.8 je.. tp yang peliknya kat hospital ni hb aku leh naik 12.5 dalam masa 2 hari.. suka la hb tinggi kan..hehehe.. 1 masalah air kencing aku dia tgk kat urintest tu tukar warna oren pulak.. Biasa kat klinik ok je.. Tukar warna oren bermaksud sugar aku tinggi. Aku tanya nurse tu ada masalah ke, dia kata takpe, bawa je ke dalam, nnt kalau kena repeat baru repaet balik.

Selesai kat situ barula masuk klnik Pakar 1. Nasib abik lan ada teman. Kalau tak lagila boring. Aku main games kat fon dia... Dia pun boring je tunggu lama2.... Baru dia tahu kan mcm mana boringnya duk kat situ...

Akhirnya sampaila giliran aku. Docnya lembut dan baik sangat... Doc cakap sebenarnya masa mengandung ni kita tak boleh tahu kalau baby ada masalah, kalau nak tahu kena tunggu baby lahir.. Masa baby kena amik darah dan kena cek.. Aku faham la kan sbb Doc Haiza pun ada cakap mcm tu.. Doc tu kata sbb ada ibu bapa yg ckp kenapa masa mengandung tak leh tahu masalah bila dah lahir baru nak tahu... Tapi nasibla aku ni jenis yang memahami...

Sekarang ni dia hanya boleh pantau keadaan baby je.. Masa aku scan kat labis, doc masih tak leh tentukan tarikh lagi sbb dia xnmpk dgn jelas. DOc kat labis ckp ada 2 kemungkinan samada mesin dia tu yg xbetul atau baby aku tak membesar. aku risau la kan.. aku ckp dengan doc kat segamat ni, pastu dia ajak g scan.. Dia tgk baby ok je.. Dia kata takde masalah pun... dia ikut tarikh yang labis bagi tu iaitu due datenya 13 mei 2013. Jadinya usia kandungan aku 13 minggu 3 hari setakat semalam...

Apa yang dia tgk ok je, tp kalau ada masalah lagipun baby kecil lagi, xdpt tgk dia normal ke tak sbb aku tanye baby ni normal ke tak.. aku pun ada nmpk baby, keadaan baby terbalik, kepala dia kat bawah, aku pun nmpk baby bergerak... dah nmpk la bentuk dia.. jantung dia aku nmpk berkelip-kelip, maksudnya jantung dia tgh berdegup. Setakat ni alhamdulillah..... semuanya nmpk ok...

Selesai jumpa doc,aku pun keluar dan pergi makan dengan lan... Kitaorg g mkn nasi ayam... heheheeh

Oh lupa, yg pasal kencing aku tu, doc tanye sepanjang tunggu kat luar aku ada mkn apa2 tak? aku ckp aku ada mkn coklat..hehehe.. Dia nak cek gula dalam badan... tp xdptla sbb aku dh mkn kan... aku ckp yg pasal kencing tu mungkin sbb masa tu aku baru lepas sarapan.. minum milo pulak tu... hehehehe.. terus doc kata, ooo lps sarapan eh.. xpela kalau mcm tu..hehehe.. kalau tak harus kena cucuk lagi jari aku...

Sampai rumah hantar lan balik, pastu aku terus g opis... Kol 3 pm baru masuk opis... pastu g taska, qaseh tgh tido, pastu tgk cikgu2 mkn..hehehe aku nk mkn dh kenyang sgt.. diorg buat air sirap bandung soda, aku minum 1 cawan je.. pastu tgk rakaman budak2 menari, pastu perut aku terus sakit... bisa pulat tu... Kalau sakit nak membuang kan lain kan.. Ni sakit bisa2... pastu aku masuk opis balik, sakitnya tak hilang jugak sampai la waktu balik... Tak tahan betul sakitnya...

Amik qaseh kat taska, nasib leh bawa keta... tu pun sambil tahan2 sakit... nasibla rumah dekat kan.. Sampai rumah terus baring.... Ya Alllah, sakitnya tuhan je yg tahu... aku hanya mampu mengadu kat fb je... ckp dengan lan pun apa yg dia leh buat... tahan jela.. aku baring sampai aku tertido... Bangun tido terus dh tak rasa sakit dah.. alhamdulillah.. Kalau tak aku mmg terus ke hospital je la...

Pastu terus g mandi dan buat kerja rumah macam biasa... Masak nasi, panaskan lauk dlm peti ais sbb lauk asyik tak abis je kan... basuh baju, kemas dapur dan lain2 lagi.. baju je lum lipat...heheheeh..

Walaupun baru lepas baik sakit, keje rumah tetap kena buat... Itula rutin kita setiap hari kan...

Ok, tu je cerita sepanjang 8 November 2012...hehehehe...





01 November 2012

Selamat Hari Lahir Uda...

Hari ni 1 nov kan.... Hari ni hari jadi akak aku.. SERI NORAINI bte YAAKOP...

yang keberapa tu biarla rahsia...hehehehe...


Masa bercuti kat Tanjung Leman.. Byknya uda makan... huhuhuhu...


Qaseh yang manja dengan mokde dia...
Kami adik beradik... terselit pulak rina disitu.. Gambar tak editla katakan...

Agak2 sape lagi cantik...? hahahaha soalan mauttt..

Itu la dia orangnya... Kalau kat rumah qaseh nagis biasanya kalau ibu marah dia, dia akan panggil ayah, kalau ayah marah dia panggil ibu kan... Sekarang dh ada nama baru iaitu... MOKDE....
Bila nagis dia panggil mokde....mokde.... dengan nada mendayu-dayu...

Dikesempatan ini, adik nak ucapkan Selamat Hari Lahir, semoga panjang umur, murah rezeki dan diberi kebahagian dunia akhirat.... Uda byk tolong adik, tak terbalas budi baik uda utk keluarga adik...
Nanti kalau adik kaya, adik tolong uda pulak eh... hehehehe... makbul la doaku ini... amin...

Kakak yang paling baik di dunia....





Minum Air Gula

25.10.2012 (khamis) aku kena minum air gula. Pergila pagi2, kol 8am dah g klinik dah.. sbb kalau g lambat balik lambat pulak kang. Nasib ada kawan. Aku g dengan nurul. Dia pun kena minum gak sbb berat naik mendadak...hahahaha...

Kalau kena minum air gula, pukul 10mlm semlmnya dah kena puasa.. tp aku last mkn kol 10.15 kot...heheehe.. Sampai klinik terus daftar,kencing n amik darah. Aku ingat kena amik darah kat lengan mcm dulu2, tp kali ni amik kat hujung jari je.. ok la kan...xla sakit sangat...

Lepas dah selesai urusan kat makmal terus g kat nurse... hahahaahaha... tiba la masa yg dinanti2.. terus kena hulur air gula... Tak suka betul la.. dah la banyak...

Nurse kata kalau tak nak muntah minum sekali sampai abis.. erm.. dah terlambat masa dia ckp tu.. aku berkali2 telan tp xabis2 gak... kenapa tak sedap ek rasa dia.. cuba bg perasa oren  ke, kan sedap..hehehe...

Sekali nurul yg minum abis dulu.. aku relax je lagi.. tp xtahan bila org yg minum lambat boleh abis dulu dari aku sbb dia sekali telan je.. terus rasa tercabar dan terus aku abiskan... haa... lps tu terus rasa nak muntah... tersedak-sedak jugakla...

Ingat dah selesai minum tu dah la.. tp tak tahan beb sbb terasa2 lagi air gulanya... pastu asyik sedawa lak tu.. lagi la rasa kan.. asyik rasa loya je.. dah la kalau muntah kena minum lagi... aje gila...

Lepas minum kena tgu 2 jam.. tak boleh ke mana2... tgu je kat klinik tu... kalau balik opis byk keje leh siap dlm masa 2 jam tu kan... Nasib juga ada kawan.. leh borak2... 

Tgh duduk2 ada sorang akak ni tgh dukung baby.. tembam baby dia.. Yang peliknya dia pun kena minum air gula.. mula la aku dgn nurul bercakap2 pasal hal tu... Pastu nurul suruh aku amik baby tak aku takut..hehehe.. Nurul yg g amik... nasib mak dia bg... Bukan apa, sian tgk mak dia dengan dukung baby lagi, dgn nak minum air yg tak sedap tu lagi... baby tu tido pulak...

Nurul pun dapatla baby n terus duduk balik kat sebelah aku... sedap tgk baby tido..

comel kan... :)
Pastu kitaorg tanya la akak tu kenapa dia kena minum air gula, rupanya sbb masa mengandung dia ada kencing manis, jadi lepas sebelun bersalin kena minum lagi sbb nak tgk kencing manis tu ada lagi ke tak... sbb ada org masa mengandung je yg ada kencing manis ni kan... tp kalau lepas bersalin pun ada lagi mmg berterusan la....

Ni anak kelima dia...

Pastu kitaorg borak2 la... Bila anak dia nagis terus dia bawa baby g bilik menyusu... lama kan nak tgu dua jam...

Kol 10.30am aku dh boleh g kencing n amik darah semula sbb masa dh tamat... huh lega... bila dh selesai semua baru leh muntah kan...

sebelum minum 5.3 lepas minum 7.3.... nasib ok je... Katanya tak boleh lebih dari 8.. Kalau lebih sah mmg ada kencing manis...

Terus boleh balik dgn senang hati tp tekak masih lagi rasa loya... Balik terus g mkn.. lapo.. tp bila tgh mkn semua dh tak boleh nk masuk perut dah... mkn pun tak abis...

masuk opsi pun dh tak boleh buat keje sbb kepala dh mula pening, badan lemah... terus rasa mabuk...
1 hari tak leh buat keje... rehat je la...

Sebelum balik nurse dh siap bg masa utk minum air gula lagi... aku kena minum lagi bila dh 28 minggu (7bulan) . Nurul gelak2 kan aku sbb kena minum lagi.. Sekali dia pun kena minum gak bila dh 32 minggu... hahahaha... aku pulak gelak kan dia...

Tp lepas ni dh tak saing2 lagi minum air gula.. tak best la xde kawan....




23 Oktober 2012

11 minggu sudah...

Tadi aku chekup n scan dgn doktor sbb hari tu kan xnmpk baby kan dan tak boleh anggar usia kandungan.... Tadi chek semuanya ok.. Nurse rasa perut dia kata lembut lagi.. tak rasa baby lagi.. Pastu g scan nasib baik dah nmpk baby dah...Doc siap nmpk jantung baby berdegup lagi... Dia ada tunjuk tp aku xnmpk... Ye kan je la apa doc tu ckp...hehehehe...

Jadual aku utk g klinik penuh.... boleh dikatakan tiap2 minggu kena g... Khamis ni kena minum air gula, minggu depan kosong, 6hb 11 kena g scan lagi sbb doc nk kompomkan tarikh.. Doc tgk kat scan tu usia kandungan dah 11 minggu 1 hari. Due date 13 Mei 2013. Tp 6hb nnt nak repet scan tuk kompom..
8hb 11 kena g jumpa pakar pulak kat hospital segamat. Kang scan lagi... eh, tak bahaya ke byk kali scan ek..? aku tanya nurse dia kata takpe sbb nk tau tarikh tu kan.. Dia kata baru2 takpe.. erm...ye la kan...

Pastu 12hb 11 kena g klinik utk chekup lagi...

Huh... nasib baikla klinik dekat je.. Nurse kata ni arahan... xleh degil2...hehehehe... aku kan baik kan... mana ada degil... hahahha..

Nurse xbg angkat berat2... jalan jauh2, dan penat sgt... Aku ckp aku baru balik dari cameron...hahahaha... terperanjat nurse tu... La, bukan g jalan2, g kursus.... huhuhuu...

Apa2 pun kenala berhati hati... aku harap sgt anak ni akan sihat dan sempurna....

Sekarang aku mmg sentiasa rindukan izz... Harap bila dah ada baby baru nnt kurangla sikit rasa rindu tu... Bukan apa,bila rindu mesti air mata aku akan bergenang je... susahla mcm ni.. aku sedaya upaya cuba hiburkan hati aku sendiri... bila tgk gambar dia aku menangis tp aku tetap nk tgk biar adik dia nnt serupa mcm izz.....

Okla..xnak sedih2... aku nk happy je.....
Tapi sebenarnya aku xboleh tipu diri sendiri kan....
Biar org tgk aku happy je.. dalamannya aku sorang je yg tahu...




19 Oktober 2012

Wali Band - Doaku Untukmu Sayang


Ibu rindu sangat kat adik... ibu selalu berdoa agar kita dapat bertemu disyurga nanti....






08 Oktober 2012

Buat kad merah kat KK Labis

Hari ni aku buat kad sbb hari jumaat lps dah dapat panggil talipon suruh buat kad kan... Pergi la klinik pagi2 tadi seorang diri... Alhamdulillah semuanya dipermudahkan... nurse2 semua ucap tahniah bila tau aku mengandung.. Yela diorg semua tahu pasal kes arwah izz dulu..

Sampai2 amik kad baru, belum sempat tulis nama aku dh g kencing dulu sb aku dh tak tahan.. heheheh.. nasib org kat makmal tak kisah.. Siap amik darah utk tgk hb dan kencing manis,aku pun pergila ke bilik nurse.. Ukur tinggi berat semua dan tulisla nurse2 tu semua kat buku baru itu... Peh..nampaknya berat aku mmg naik2 je.. taknak turun langsung dh sekarang... Aduii aii...

Dah siap2 tulis,kena g amik darah sebyk 5 cc... nasib cucuknya sekali je.. Takut beb kena cucuk walaupun dulu mmg biasa kena cucuk ni... Lps amik darah g jumpa doc pulak... sbb kan tak tau tarikh last peroid so, kena scan dan amik appoiment utk jumpa doc pakar kat hospital segamat nnt..

Masuk2 bilik doc dia tanye la kenapa la apala.. aku ingat dia dh tau sekali byk tanye pulak.. nasib jugak ada surat yg doc haiza bg ari tu...aku tunjuk je surat tu terus doc kat situ paham.. Dia ckpla lepas ni aku perlu jumpa dgn Doc Arrivan.. nurse2 kata doc tu hensem.. rasanya mcm aku pernah nmpk la masa kat scn dulu.. Mmg hensemla.. India tp jenis yg cantik kulit putih punye org...hikhikhik...

Masa scan doc tak nmpk pun...suka mcm tu tau... buat aku suspen je.. dia kata bape kali cek, aku kata aku cek sendiri sekali je.. td dah cek lagi kat makmal tp org makmal xkata apa2 pun so kompom la mengandung kan... gelak je doc tu... Pastu dia panggil doc lagi sorang kat bilik sebelah, sampai 2 org doc nk tgk janin aku..hahahha.. belek2 punye belek diorg adala nmpk tapi kecik sgt lagi... Pastu aku tunjukla yg scan dari doc chandra, diorg tgk tu dia kata mcm mana kat sana boleh nmpk... Biasala,tmpat pakar mestila alat dia canggihkan.. Oleh itu, lagi 2 minggu aku kena g klinik lagi utk cek perut n scan...

Appoiment dgn doc pakar kat segamat kena tunggu nurse call bgtau... Oh lupa, 11hb ni aku kena minum air gula.. Semuanya cepat tau..gila r... xsuka betul kena minum air gula... dan tadi jugak aku kena cek gigi... nasib baik doc tgk lebih kurang je,pastu dia kata gigi aku ok... aku mmg fobia bab bab gigi ni... takut sgt... masa masuk bilik tu dia suh duduk kat kerusi dia tu pun dah nk menggigil badan ni...
Huh..semuanya dh selesai dah.. lepas ni ikut jela tarikh yang diberi... Takpela kena cek lebih sikit, semuanya demi utk anak kan... Aku harap sgt anak yg ni akan sihat sesihat sihatnya....

Hari juga uteh dengan kak cun buat kad... tapi diorg buat kat klinik IOI... Uteh pagi2 dah call ajak aku buat kat sana. Malas la nk g jauh2... lagipun maklumat aku semuanya ada kat labis kan... Bila aku dah siap semua td aku call kak cun, sekali diorg lum siap da... hahahahha.. diorg yg g dulu tp xsiap2 lagi... Nasib aku buat kat labis je...

05 Oktober 2012

Panggilan kecemasan...

5.10.12, 9.00pm - nurse dari wad SCN call bgtau yg doc haiza suh bgtau aku yg aku kena buat kad mengandung cepat n terus chekup kat hospital je.. Xperlu chekup kat klinik kesihatan... Maknanya setiap kali chekup aku mesti kena hospital segamat... Jauh tu...

Doc pakar yg akan terus cek aku... Ni betul2 nk pantau ni... Sukala ada org amik berat pasal kita kan tp cuak gak... Dh la jauh...

Aku nnt kena jumpa dgn doc arrian... Gitula agaknya nama dia... Doc lelaki pulak tu...

Dh abis ckp pasal chekup2 ni aku borak2 gak hal lain dgn nurse tu.. Nurse shima nama dia... Aku ingat lagi muka kak shima ni.. Dia baik... Nurse kat scn semua baik2 la... Bila dh kenal baru kita tahu tau...

Aku ckp aku rindu kat diorg... Pastu aku suh kim salam kt yg lain... Dia suh aku dtg tp kalau aku g sana pun bukannya aku leh masukkan... SCN bukan boleh masuk suka2 hati mcm wad lain... Dia pun ada ucap tahniah sbb aku mengandung... Dioarg semua mmg best la... Yang aku paling terharu sgt dulu masa arwah izz sakit nurse2 ni pun semua doakan utk izz... Lps sembahyang mesti ada doa utk izz... Tp tuhan lebih sygkan dia kan...

Masa izz pergi nurse shima ni xde..bukan shif dia keje... Tp bilaa dia naik keje dia tau izz dh takde terus dia call aku ucap takziah... Dia suh aku sabar.. Akhirnya dgn doa semua org aku akan dikurniakan cahaya mata lagi...insyaallah... Dia suh aku jaga diri... Harap korang semua xkan berhenti utk doakan aku dan keluarga aku ye... Thanks semua... Syg awak awak semua... Muaahhh....


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

04 Oktober 2012

Jumpa doktor pakar

Semlm 3.10.2012 aku ada temu janji dengan doktor pakar kanak-kanak... Ni semua rentetan daripada perginya Izz Muhammad Nazreen.
Doktor mmg ada ckp nk jumpa aku lps 6 minggu. Aku taktau pun untuk apa. Tapi bila dh jumpa baru la tau rupanya utk doc tau keadaan aku dan borak2.. Lebih kurang sesi kaunselingla..

Sampai hospital aku tak tau nk buat apa.. Yela semua orang bawa anak sbb hari rabu mmg chekup untuk kanak-kanak. Aku je yg datang sorang2... AKu terus g jumpa nurse yg ada kat situ. Aku bgtau la yg aku ada kena jumpa doc hari ni atas sebab kes anak meninggal. Nurse mcm faham tp mcm tak faham.. Mcm2 la dia tanya. Dia tanya ada x bawa surat mati. Manala aku tau kena bawa tu semua. Last2 dia kata tgu je nnt dia bgtau doc. AKu pun tunggu jela.. Ramai betul orang kat klinik pakar 1 tu.

Yang ramai tu mestila budak2 kan... dan aku mmg tak boleh tgk budak yang baye2 arwah izz. Mulala mata aku bergenang je.. Aku lari ke tempat yg tersorok sikit. Duduk la situ sorang2 tanpa ingin melihat budak2 yg ada disitu. Akhirnya nurse panggil aku sbb doc dah sampai.. Doc mmg lambat sbb dia g cek pesakit kat wad dulu. Dh la aku takde no giliran. Dh redha je kalau kena jadi orang terakhir yg dipanggil.. Tapi masih baik tak la...

Berdebar2 juga nk jumpa doc.. Dan rindu pun ada.. Masa kat hospital lama kan aku dengan doc tu.. Nasib yang jumpa tu doc haiza. Dia baik sangat.. boleh cerita apa je dengan dia.

Masa masuk dia senyum dan tanya keadaan aku.. aku senyum juga tp tiba2 mata aku bergenang.. aku ckp aku ok tp tak leh tgk budak2 kat luar tu.. doc faham... aku ckp aku xnk sedih2 aku nk kuat aku minta maaf sbb tersedih, dia  kata"sy tak kisah pun".. pastu aku ok la balik..
Doc bgtau dia dh jumpa sendiri dengan profesor amir, pakar imun yang kat HKL tu.. Dia kata ada kemungkinan juga arwah izz ni sakit dia dari keturunan.. dia ckp la pasal genetik... Tp tak pastila sbb tak sempat amik darah izz sbb kalau nk tau darah izz kena hantar ke Taiwan utk tau dia takde antibodi tu sbb genetik ke atau tak...(faham x? )
Kalau amik darah aku pun tak boleh dapat keputusan yang tepat.. Kena darah baby tu sendiri tp xsempat kan...

Doc cerital a pasal kromosom XY tu.. kalau anak perempuan kromosom XX kan.. Anak lelaki kromosom XY. Kalau betul sakit keturunan tak taula sape pembawa dia.. Tapi harap2 tak la kan...

Cara lain utk tau adalah dengan tgk baby yg akan dtg... Maksudnya, bila aku mengandung dan melahirkan baby lepas ni, aku akan sentiasa dipantau. Nnt baby tu juga akan diambil darahnya dan dicek la.. Jadinya, bila aku bersalin nnt baby aku otometik akan duk wad 12 punye... aku siap tanya doc, lama ke nnt duk kat wad.. Doc kata dlm 2 hari la.. tgk baby mcm mana.. Kalau xde masalah boleh la balik..

Masa doc ckp tu aku tak bgtau lagi yg aku mmg dh mengandung.. Lps dia abis ckp baru aku bgtau dia yg aku mengandung.. Dia senyum je.. aku yg takut2.. aku ckp la yg aku masih terkejut lagi walaupun suka jugak kan.. Doc kata takpela.. Lepas ni dia tak bg aku sedih2.. Nnt takut efek kat baby dlm perut...

Byk jugala aku cite kt doc.. kitaorg gelak2.. bila cite pasal arwah mula bergenang balik.. dlm bilik tu kejap sedih kejap suka... aku belum buat kad lagi kan.. aku tanyala doc perlu ke aku buat kad dulu.. Dia kata xbuat dulu pun xpe sbb aku dh scan kat klinik Chandra kan.. Lps ni aku g chekup kat kat chandra lagi pastu baru buat kad la..

Doc haiza juga akan bgtau doc pakar sakit puan kat hospital tu utk chekup aku juga.. Jadinya kat klnik labis pun chek, kat hospital pun cek.. Dia nak pantau kandungan aku.. Mana2 yg ada kes sebelum ni mmg macam ni kot... Dia kena booking nk bersalin kat situ lagi.. Aku siap pelik, haa..kena booking.. Sebelum ni asal sakit baru dtg.. xdela smpi booking2.. tp bila kita dh chekup kat hospital tu mmg terus kena booking kot... layan je la..

Jadi..apa2 hal aku tunggu je la sebulan lagi... Baru la proses org mengandung akan aku lakukan..hahahaha ayat tak hengatt...

 Doc tanye aku ada nk cerita apa2 lagi tak? aku tak tau nk cerita apa.. nanti ternagis lak.. aku siap tanye doc balik, "doc tak nak cerita apa2 ke?"..hehehehe

Doc ada kata, lepas ni kalau ada kes macam arwah izz, dia kena amik darah pesakit tu dh akan hntr ke taiwan la.. sbb nk tau juga punca nya dari mana kan... doc kata kes izz ni yg pertama dia jumpa dan kes ni mmg kes2 terpencil.. Profesor amir pun tak leh nk ckp lebih2 sbb dia tak pernah tgk arwah.. Xdapat nk tgk.. :(
Doc dari taiwan pun ada masa diorg bincang2 tu dan doc haiza kata doc amir dgn doc taiwan tu mmg dah tau semua pasal kes izz tu..

Doc ada bg aku satu surat utk aku bg pada mana2 doc yang akan aku jumpa sekiranya dia bertanyakan pasal arwah izz. Sbb bila doc tanye apa sbb anak aku meninggal aku bgtaula sbb dia takde antibodi, doc2 ni susah nk percaya. dah la nama penyakit tu panjang.. Jadi, utk menyenangkan aku, tunjuk je surat tu dan xpayah ckp byk lg lps ni. kat surat tu doc haiza dh tulis semua..

Doc Haiza mmg doc pakar yg sangat baik...
Dah abis ckp2 aku pun balik la.. Dia siap hantar sampai pintu.. Siap pesan, jaga diri elok2..jgn lupa mkn vitamen.. hehehhe... senyum je aku....

Tunggu bersalin nnt la baru leh jumpa doc haiza lagi.. :)

Kawan2 semua... tolong doakan yang penyakit arwah izz dulu bukan penyakit keturunan ye... Risau pulak sy... Harap2 kandungan yang baru ni sihat dan sempurna hendaknya... amin...



Genap 2 bulan...

Hari dh 2 bulan baby izz tinggalkan Ibu...
Ibu rindu sgt kat adik... Semoga adik tenang dan bahagia di sana ye...
Ibu akan sentiasa doakan adik... Tak sabar ibu nk jemput adik... :'(

Al-fatihah...

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

02 Oktober 2012

Kisah Izz di Batu Pahat

4 april 2012 - Sampai2 hospital batu pahat terus masuk ke wad kecemasan... dengan aku2 sekali masuk sbb aku pun kena duk kat katil pesakit tu... Masa tu izz diam je.. tak nmpk pun macam dia sakit... masuk sana terus sambung pakai oksigen.. Doc tanye2 la aku n aku jawab jela.. tp doc kt kecemasan tu mungkin tak tau sgt pasal budak so dia panggil doc kanak2.. turun la doc cina lelaki nama dia doc Tan.

Mula2 keadaan tak kelam kabut sgt tp bila doc kanak2 tu dah turun terus macam kelam kabut.. aku dh kena turun katil dh... diorg nk amik darah izz dan nak masukkan drip tp xdpt2 urat... masa tu aku dgr je la izz nagis.. tuhan je yg tahu macam mana perasaan aku masa tu tp aku buat biasa je... sbb aku mmg tau urat izz mmg susah dpt.. Last2 abis semua doc kanak2 turun.. sampaikan doc pakar dia yg turun.. 


Tengokla sampai 4 orang doc mengerjakan seorang budak...

Lepas tu aku kena keluar sbb doc xnk aku tgk kot... xtau la dia nak buat mcm mana kan.. tp aku lebih rela tgk dari aku duk luar.. tp dh arahan kan... ikut je la.. 


Uda mmg ada kt luar so, aku duk dengan dia la.. uda tanye aku tp aku xtau nk ckp apa.. aku cuma bgtau yg doc tgh cari urat izz je la.. Mmg tak tenang aku duk luar tu.. Lama pulak tu... 
Pastu doc yg pakar pun keluar terus pegang peluk bahu aku... dia tanye2 la pastu dia bgtau keadaan izz mmg kritikal... diorg terpaksa pengsankan izz utk dapatkan urat sbb kalau tak izz menangis je kan.. Yang terakhir diorg dapat kat kepala.. Doc ajak g naik atas sbb izz akan dihantar ke SCN... aku pun tgu la kt pintu tgu izz keluar dari kecemasan..  Mmg laju doc2 tu tolak dia.. aku tgk keadaan dia terus aku menagis... Dia masa tu dalam keadaan tido la.. 

Bila naik atas aku je yg boleh masuk SCN tu.. uda tak leh masuk.. Masa tu pun aku tak leh tgk sbb doc nk masukkan oksigen yg dalam mulut tu.. last2 aku keluar duk dengan uda.. Benda ni semua satu kejutan buat aku.. Aku pergi BP tu bukanla dalam keadaan yg tergesa-gesa sbb anak aku sakit.. kitorg leh relax2 je.. tp bila mcm ni aku jadi takut.. Takut dengan segala kemungkinan... 



Macam ni keadaan izz masa kat SCN.. Tiub masuk dlm mulut supaya oksigen terus ke paru2 dia.. Dia mmg kekurangan oksigen sangat2.. Rambut izz dicukur utk nmpkkan urat kat kepala dia. Dan kat situla tempat terakhir yang doc dapat.
Susah aku nak terima tapi ini la hakikatnya... 



Gambar2 ni aku dah pernah tunjuk kat FB.. tp kat fb xleh buat kenangan macam kat blog ni kan...
Masa ni semua kawan2 fb tau yg anak aku sakit dan aku nak ucapkan byk2 terima kasih kat korang semua sbb sudi doakan utk izz masa ni... 

Mak,uteh,uda, anak2 buah datang tp kesian kat diorg sbb diorg takleh tgk izz. Hanya ibu bapa je yg leh masuk kan.. Nasib aku ada amik gambar curik2 jadi aku tunjuk gambar je la kat diorg..  
Keluarga aku mmg bnyk bagi aku kekuatan dan sokongan utk aku terus hadapi dugaan ini...

Ayah dengan qaseh masa datang sini. Aku mmg tinggal kat hospital ni. Tapi bukan la duk dengan izz. Aku tumpang wad 1. Nak ikutkan xleh. Tempat tu utk ibu2 yg baru bersalin, yg anak2 diorg kena kuning je.. Tapi sbb doc memahami keadaan aku yg takde sedara mara kat bp dan nk ulang alik pun jauh, dia bgla aku tumpang. Tu pun nasib baik ada kosong. 

Hospital tu dah jadi mcm rumah aku dah.. orang sebelah2 katil silih berganti,aku je yang setia jadi penghuni. Setiap hari aku naik SCN tgk izz. aku perah susu sbb izz masih menyusu badan. Doc bg dia susu guna tiub je la.. Dia pun mmg sentiasa tido sbb sentiasa diberikan ubat tido supaya dia tak lawan mesin. Setting mesin semua tinggi2...

Walaupun hari2 aku g tgk izz tapi aku tetap rindukan dia.. Yela sbb aku tak leh dukung dia. Tak leh dengar suara dia.. Hanya boleh tgk dia je... Setiap hari lan dengan qaseh akan datang. Bawa baju bersih dan aku bg dia baju kotor. tu la rutin kitorg. Bila dia dtg aku main2 dgn qaseh,dia g tgk izz. sbb qaseh tak leh masuk. Kadang2 tu selang2 jugak la dia dtg. Yela dengan duit minyak lg. Duit belanja lg, duit mkn lg.. Bukannya dekat kan.. Tp alhamdulillah, setipa org yg datang melawat masing2 ada bg sumbangan.. Walaupun diorg hanya dpt tgk aku je masa diorg datang tp dia sudi jugak datang. Sebenarnya tu la penguat aku. Diorg bg semangat kat aku. 

Keadaan izz masih sama je walaupun dah seminggu berlalu. Doc masih tak dpt tau kuman apa yg ada kt paru2 izz. Doc juga ada hantar darah izz ke HKL utk cek imun dalam badan dia. Keputusannya mmg masa tu imun dia kurang@takde.. Doc tafsirkan mungkin masa tu sbb dia tgh sakit. Macam2 doc dh cuba tp tetap xtau kuman apa. Sampai pening kepala doc tu. Aku lagila tak tau apa2...

Last2 doc dpt tau yg izz kena jangkitan pertussis (batuk kokol). Mmg izz ada batuk2 dan batuk dia mmg tak baik2 walaupun dh mcm2 antibody doc bg. Orang cina kata ni sakit batuk 100 hari. Bila dh tau dah semua keluarga pulak kena cek sbb nak tau dia dpt penyakit tu dari mana. Macam aku kena soal dengan org pejabat kesihatan Batu Pahat. Aku bgtaula kat umah aku xde pun org batuk. Takut jugak puncanya kat hospital segamat yg izz pernah masuk sebelum ni kan... His.. mcm2 la... 


bersambung.....




29 September 2012

Suspen je...

Hari khamis lps aku g klinik nk bgtau nurse yg aku dh ngandung n nk tanye diorg mcm mana nk tau usia kandungan.. Aku bgtaula skali yg buku merah lama aku ada pd sister... Nurse tu kata elok cek kat luar dulu utk tau usia kandungan. Sbb kalau nk scan kt klinik kerajaan kena buat buku merah dulu..malas la nk buat buku awal2 kan...
So, aku pun g la klinik swasta biasa utk scan... Doc tanya last period aku, aku ckpla aku xperiod2 lps lahirkan arwah izz... So,doc ajak g scan... Masa scan dia ada nmpkla janin tu... Tp doc tu kata janin tu x mcm biasa... Xsihat n xnormal... Terkejut aku dgr...dia pun xleh pastikan kandungan dh bape minggu... Dia kata biasa janin tu bulat dan berwarna hitam tp yg dia nmpk mcm bujur skit n warna putih... Dia suruh aku g jumpa pakar dan kalau betul janin tu xsihat buang je terus...
Kalau korang rasa mcm mana? Aku terus blur n xsenang hati... Nurse kat kuanter ada kata cuba g cek kt klinik pakar sakit puan kat segamat.klinik Chandra... Dulu masa qaseh pun ada problem mcm ni... Masa tu lagi terus.terus xnmpk apa2... Doc kata xde apa2 pun..ye ke awk mengandung... Last2 aku g hosp pakar putra kt bp elok je ada.... Siap leh dgr bunyi jantung...
Kali ni aku malasla nk ke bp tu lagi... Dh la doc nya suka membebel,mahal pulak tu... Balik dari klinik biasa tu aku terus ajak uda temankan aku g klinik chandra... Aku xpernah pergi tp biasa dgr org cite...
Sampai sana dh tengahari... Doc nya ok la... Mula2 dia tanye2 la... Pastu scan... Masa scan mmg nmpk ada janin... Aku tanye konpom ke aku ngandung dan doc kata konpom 100%... Aku siap tanye ok ke x doc kata mana boleh tau sbb kecik lg... Aku xcite pun dgn doc pakar apa yg doc biasa ckp... Dia kata aku baru je mengandung.. Dia anggarkan dlm 5 minggu... Baru la aku rasa lega skit... Scan kat pakar tu lg nmpk jelas skit dari klinik biasa... Pastu doc bg ubat dgn susu... Lps sebulan dia kata dtg lg...
Terus hati jd senang... Kalau x susah hati aku... Harap2 semua baik2 belaka... Korang tolong doakan utk aku ye... Doakan sekali supaya aku dpt baby boy... :)
Rabu depan aku ada appoiment dgn doc pakar kt hospital...aku xtau doc nk apa... Pergi je la ek... Haruskah aku bgtau doc tu yg aku dh mengandung ???

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.





24 September 2012

Syukur alhamdulillah...rezeki Allah...

Entry lepas aku sibuk bgtau org mengandung... Aku rasa doa korang dh dimakbulkanla.. Hari ni aku dpt tau yg aku pun mengandung... Alhamdulillah kan... Sebenarnya aku masih terkejut lagi.. Mcm xpercaya pulak... Setiap apa yg tuhan rancang utk kita mesti ada hikmahnya kan...

Cuma masalah skrg ni aku tau usia kandungan aku... Aku xuzur2 sejak bersalinkan arwah izz dulu.. Ada sekali je masa bulan 5 aku uzur... Tu sebab izz lama kat SCN..lama dia xmenyusu badan...bila dia sihat dia susu badan semula terus xuzur balik...

Jadi skrg aku sendiri tertanya2 agak2nya dh bape minggu la ek... Aku mmg ada rasa loya2 beberapa hari lps... Tp entahla....

Dh 6 minggu izz pergi kan... Doc ada kata nk jumpa lps 6 minggu tp dia xbg tarikh lagi... Jd td aku call hosp tanya... Dpt ckp sendiri dgn doc dan dia suruh dtg hari rabu dpn... (3.10)
Mcm mana nk ckp nnt ek... Aku xtau dia nk jumpa sbb apa... Mcm takut lak nk bgtau yg aku dh mengandung...agak2 doc marah x ek...

Hiss... Mcm2 berlegar kat otak aku ni... Serba salah pun ye... Masa tau mengandung td aku tak tau nk rasa suka ke sedih... Padahal mmg aku yg nk mengandung kan...

Mak kata bagusla... Ni pengganti arwah izz... Tp aku xnk ckp penggantila... Aku nk anggap yg izz akan dilahirkan semula... Salah x pk mcm tu????


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

18 September 2012

Mengandung

Bukan sy yg mengandung tp kakak kakak sy... Erm...sy nk mengandung tp xdpt2 lagi... Lum rezeki lg kot...

First dpt tau akak ipar sy mengandung and semlm baru tau yg kak mawar sy pun mengandung... Seronok kan diorg... Xpela,rezeki diorg dtg dulu...

Doakan sy cpt2 dpt pengganti arwah izz ye...
Sy asyik merindui dia je... Kalau ada baby xla terasa sgt kot...

Kalau dia masih ada,hari khamis ni genap 9 bulan dh... Xpela,dia bahagia kat sana kan... Ibu sentiasa doakan adik... Miss u sayang...


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kursus 3 hari...

Dari hari ni sampai khamis aku berbengkel kat pagoh... Qaseh tinggalla dengan ayah dia...
Dah lama tak berbengkel ni rasa tepu je otak... Dh la ada perbentangan...erm... Entah apa la yg akan berlaku nnt...

Lps2 raya ni sambungla keje balik yo...

Mesti ibu akan rindu kat qaseh ibu yg becok tu...


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

11 September 2012

Gambar Raya 2012.. Suka dalam duka

Ni aku tunjuk gambar raya je dulu ye... Nanti2 baru cite...

Ayah dan anak tgh sedap mkn di pagi raya... Siap2 kat rumah, mkn2 kat rumah uda..

Sesi bersalam-salaman...Qaseh salam dan minta maaf kat ayah.. Siap dia cakap "Selamat ari raya,maaf zahir batin" sweet kan...

Masa dengan ibu dia main2 je.. takpela, dari kecik kena ajar mcm ni kan.. Yang kat  belakang tu team biru tgh bermaaf-maafan..

Nasib dia nak bergambar.. bukan senang nak ajak bergambar..asyik lari2 je...

Adik minta maaf dengan akak... walaupun sebenarnya adik dia ni xde dosa....huhuhuhu...

Ni minta maaf ke apa ni?senyum2 lak dia... heheheehe..

Anak2 buah yg banyak dosa dengan makcik dia...hahahaha



Raya tahun 2012 ni, kami guna tema merah kerana ikut kehendak qaseh.. sy pun mmg suka merah... terang je kan..

Budak ni belum apa2 dah sibuk nak naik kereta...

Nak ajak bergambar kat luar dah xnak pulak dia. Sbb dia dah syok duk dalam keta mokde dia...

Sebelum gerak ke kubur, bergambar dulu... Lambat nau tunggu pakngah sampai...

Sekali family pakngah pun biru jugak... pastu dia jeles aku pakai merah, sbb warna merah lebih menyerlah.. Mulala ada sesi kutuk mengutuk... Yela, kasut i kan merah jugak.. Ko ado... hahahaha...

Ni masa kat rumah mak mentua saya...ni je kot gambar yg ada kat kamera sy ni... Nanti nak kena amik gambar kat mokde ni.. kat kamera dia yg banyak gambar...


Gambar saya bermaafan suami isteri pun takde ni.. Gambar kat kubur lagi... takpe2... nanti eh...

Tgk la apa yg ada dulu ye....

08 September 2012

Qaseh segala-galanya bagiku... Arwah baby izz sentiasa dirindui...

Ye... sekarang diala segala-galanya bagi aku... Dia dah tak perlu berkongsi kasih lagi... Sejak arwah baby izz lahir, aku xbanyak abiskan masa dengan dia... qaseh byk manja dengan ayah je... sebab ibu dah sibuk dengan adik...

Masa tu qaseh seolah-olah memahami yg ibu perlu jaga adik dan lebihkan masa dengan adik.. kadang2 aku perasan yg dia tgk je aku cium2 adik dia,main2 dgn adik dia, tp aku takde pun pegang dia.. Bila aku panggil dia terus dia lari pergi main dengan org lain...

Qaseh pernah cakap mcm ni... :

"Ibu jaga adik, ayah jaga aceh"

Sebenarnya dia xnak susahkan aku.. dia nak berlaku adil tp kerana dia sgt memahamila yg membuatkan aku lupa untuk memberikan kasih sayang aku pada dia...

Masa tu aku x fikir pun yg dia ada terasa hati ke x, tp bila kadang2 dia menagis tanpa sbb sebenarnya dia nakkan perhatian dari aku.... tp aku marah2 dia... aku xpernah nak faham apa yg dia rasa.. baru sekarang aku faham.... walaupun aku selalu marah dia, ucapan "sayang ibu" tak pernah lepas dari mulut dia... Kalau aku tak balas balik dengan kata "sayang aceh" nnt dia akan tanya, " ibu tak sayang aceh ke?" ermm... cepat2 aku akan cakap yg aku sayangg dia...

Bila arwah izz sakit, aku banyak abiskan masa dekat hospital... sekali lagi aku abaikan qaseh.. Dia hanya rapat dengan ayah dia je... Dugaan yg aku hadapi sebenarnya qaseh pun rasai...  Cuma dia kecik lagi, dia tak pandai nak luahkan... mungkin dia luahkannya dengan tangisan tp aku yg tak mengerti...

Qaseh sekali lagi memahami yg adik dia lebih memerlukan ibu... Sampaikan bila aku balik rumah kejap pun dia akan tanya, "ibu tak jaga adik ke? sian adik sorang2..." Bila dia ckp mcm tu tersentuh hati aku ni... Dia sayangkan adik dia tp dia xdapat byk abiskan masa bersama adik dia....

Qaseh tak pernah tunjukkan perasaan cemburu dia pada adik dia.. dia tahu yg dia dah jadi kakak...
bila dia dekat dengan adik dia, dia akan cium,peluk... tapi sekarang semuanya dah takde lagi....

Kini, aku perlu membayar hutang2 aku terhadap qaseh iaitu KASIH SAYANG....
Aku akan berikan dia kasih sayang yang banyak kerana aku hanya tertumpu pada dia sahaja.

Aku pernah tanya qaseh, "qaseh nak adik lagi x?" dia kata dia nak... Dia tak pernah pun cemburu bila ada orang lain yang ingin berkongsi kasih dengan dia kerana dia mahukan kawan.. sbb tu la aku kesian tgk dia main sorang2...

Insyaallah,kalau ada rezeki tak kemana... hanya tuhan yg tahu apa yg terbaik untuk aku dan keluarga aku...

Walaupun rasa duka masih ada tp kebahagian tetap dirasai... aku bersyukur kerana mempunyai keluarga yg sangat memahami... Mereka sentiasa berusaha untuk buat aku gembira... Walaupun gembira tetapi ingatan pada arwah tetap tidak aku lupakan... Aku takut bila org tgk aku sentiasa ketawa org akan fikir yg aku dah lupakan dia...org akan fikir yg aku tak pernah sedih,... percayala...dalam hati ini hanya tuhan saje yg tahu apa sebenarnya yg aku rasai...

Ini la hikmahnya... hikmahnya keluarga aku sentiasa bersatu... kebahagiaan yg aku rasa sekarang lebih daru dulu... Tiba2 aku rasa bebas... Bebas untuk buat apa saja dengan anak dara aku ni...

Aku beruntung kerana dapat anak2 yg sentiasa memahami... qaseh memahami yg aku akan sedih bila bertanyakan tentang arwah izz dan dia tak pernah tanya aku adik mana... Aku je yg sering tanya dia " qaseh, adik mana?" nanti dia katala, adik dah meninggal.. adik masuk syurga...
Dia tak pernah menagis pun bila bercerita pasal arwah... sbb dia xnak aku sedih  kot...

Arwah izz juga sebenarnya memahami ibu dia... dia xnak susahkan ibu dia, xnak aku sentiasa sedih kerana dia, xnak aku penat untuk dia, xnak aku sentiasa risaukan keadaan dia, xnak keje aku terjejas kerana dia... Sebab tu la dia pergi...... pergi bersama penderitaan dan kesakitan. supaya dia tak rasa menderita untuk menangguh kesakitan... Tgk dia sakit,aku pun akan rasa sakit juga. Jadi, inilah yang terbaik untuk kami semua.. Walaupun berat untuk dihadapi tp ini la hakikatnya... Arwah izz sayang kan aku sbb tu dia xnak susahkan aku...

Aku tahu dia bahagia dia sana.. dia dijaga dengan baik di sana dan mungkin tidak sebaik aku disini.. Tuhan pinjamkan dia sekejap je untuk aku.. Sekurang2nya aku dah ada anak lelaki... dan dia akan menunggu ku di pintu syurga... itulah saham yg paling berharga yg aku ada... saham akhirat...
Bukan mudah untuk dapatkan saham seperti ini kerana ia memerlukan kedukaan dan kesedihan... memerlukan kekuatan mental dan emosi untuk melalui semuanya... Alhamdulillah aku berjaya mengharunginya walaupun kadang kala aku tewas dengan perasaan sendiri...

Aku sentiasa berdoa agar aku menjadi insan yg lebih tabah dan agar tuhan limpa ruahkan la rezeki aku dan keluargaku... aku perlu kuat untuk meneruskan hidup kerana hidup hanya sekali je.... ianya harus diteruskan dan dinikmati kerana bila aku dah mati, aku akan tinggalkan orang2 yg aku sayang.... apa yg aku buat sekarang ni tak dapat nak aku ulangi...

Qaseh.... ibu nak qaseh tahu yang ibu sentiasa sayangkan qaseh... ibu nak qaseh jadi anak yg baik, beriman, anak yg solehah pandai,cerdik,cergas dan berjaya dalam hidup... bukan senang nak lalui hidup ini kerana byk rintangan dan dugaan yg harus kita tempuh....
Ibu harap qaseh tak pernah lupa yg qaseh pernah mempunyai adik lelaki yg bernama Izz Muhammad Nazreen. Selalu doakan untuk adik dah sedekahkan al-fatihah untuk dia ye sayang...

Suatu hari nanti qaseh pasti akan baca entry ibu ni.... Maaf kalau tulisan ibu ni ada membuatkan air mata qaseh mengalir kerana ketika ibu menulis ni pun air mata ibu sentiasa menitik....

Salam sayang dari ibu....


Al-fatihah untuk adik izz....



Hari ni Hubby balik...

Hari ni hari ketiga my hubby xde.. Tp petang ni dia balik... Xtaula balik cpt je lambat...

2 hari dia xde semput aku jaga qaseh... Mmg la qaseh anak yg baik tp harus byk sabar ok... Suka buat sepah.. Pastu aku paksa dia kemas balik... Nasib dia dengar kata tp suara kena kuatla.... Hahaha... Satu taman agaknya dengar suara aku...

Mlm pertama tido umah uda, mlm kedua tido umah sendiri...

Qaseh ni time xsekolah cepat pulak dia bangun...aku siap suruh dia tido balik..

Ibu : qaseh ni nape bgn cpt.. Kan hari ni x sekolah..
Qaseh : xnk.. Aceh xngantok..
Ibu : aceh ni apala,time sekolah susah nk bangun..time cuti bukan main cpt lg bangun...
Qaseh : (senyum sambil peluk ibu)
Ibu nk susu...
Ibu : aduh..ni yg lemah ni... Jom tido jom..nnt mesti qaseh dh xrasa haus lagi...
Qaseh : aceh nk susu...!!!!

Benggang betulla.. Nak kena turun tangga lagi buat susu dia... Last2 ibu ajak dia mandi dulu baru dpt susu... Tu pun bukan senang ok... Nak kena paksa dulu...

Dah siap2 semua ibu g jemur kain dulu pastu terus g rumah mokde... Dan skrg ni kami di rumah mokde.... Qaseh tgh syok layan upin ipin kat laptop....

Ok tu jer.... Bye


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

06 September 2012

Kumpul cerita...

Hari ni saya tengah kumpul2 kan cerita dan ingat2kan balik cerita sepanjang arwah izz kat hospital..
Sekarang ni cuma tgu gambar2 je... Sbb gambar banyak kat fon lama.. Ingat kan dah transfer ke pc tp rupanya belum...

Selain gambar sy juga tgh kumpul kekuatan untuk mengimbas kembali kenangan bersama dia...
Huh... sy ingat sy kuat tp sebenarnya sy tak kuat pun... Bila teringat dia air mata sy pasti akan bergenang..
Sy tak boleh mula menangis sbb bukan senang nk berhenti nanti...

Sy juga tak boleh tgk budak yg seusia arwah.. Sedih sgt... sy bayangkan kalau dia ada mesti dah dah pandai ni..dah mcm ni... iisshh,...

Saya xboleh la bila org tanye anak bape org? sy terus terdiam dulu baru leh jawab... soalan tu saya rasa soalan yg paling susah nk dijawab... tapi sy jawab jela dengan tenang... lepas tu dlm hati ni tuhan je yg tau...
Lagi2 waktu raya ni ramai  jumpa sedara mara yg lama xjumpa.. mmg soalan tu la yg selalu diajukan...

Walau apa pun, semua dah ditakdirkan.. sy mmg redha dengan semua ni cuma hati dah perasaan ni yg sering x menentu... sy sentiasa cuma ceriakan hidup sy dengan apa yg saya ada sekarang..
Sy harap tuhan akan sentiasa memberi sy rezeki, tak kirala dari segi apa pun... Dulu sebelum mengandungkan arwah sy selalu doa biar dimurahkan rezeki dan Allah beri sy rezeki anak... Sy suka sgt bila tau sy mengandung... Sbb anak juga merupakan rezeki kan... Dh bila tuhan dh amik balik rezeki yg dia berikan dulu,hati jahat ni berkata adakah rezeki aku terhenti sampai di sini..
Tapi sebenarnya tak pun... rezeki sentiasa ada... dan sy akan sentiasa berdoa yg tuhan akan berikan sy rezeki lebih lagi...




05 September 2012

Dah genap sebulan dia pergi....

Kejap je masa berlalu.... Tup tap tup tap dah sebulan dah...

Ibu rindu sangat kat adik... Ibu nak adik datang dalam mimpi ibu tp sampai sekarang ibu tak mimpi2kan adik... Ibu nk tau mcm mana keadaan adik kat sana...

Alhamdulillah, ibu dapat tau keadaan adik daripada mokde... Mokde kata dia mimpikan adik mlm tadi... Adik sihat,ceria, asyik senyum je... Mokde kata adik dah besar,dah boleh jalan... Adik pakai baju melayu warna kelabu cair... Mokde dpt tgk adik, tp ibu xdapat.. :( ibu xsempat pun nak belikan adik baju melayu... Adik comel,putih... Adik mesti gembira di sana kan... Adik raya jugak eh... :)

Mokde panggil adik dan adik jalan kat mokde...adik dh pandai jalan dh... Adik senyum dan ketawa je... Mokde peluk adik dan dapat cium adik puas2... Lepas tu terus mokde terjaga...

Adik... Bila adik nk dtg jumpa ibu..? Adik xrindukan ibu ke?? Sebelum tido ibu selalu doa agar adik dtg dlm mimpi ibu... Tp xpela, sekurang2nya ibu dh tau yg adik bahagia dan gembira di syurga sana... Adik tgu ibu ye... Suatu hari nnt kita pasti akan bertemu lagi sayang....

Hari ni ramai yg sedekahkan al-fatihah pada adik... Terima kasih semua kawan2 fb....

Al-fatihah....

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

04 September 2012

Makan2..

Hari ni ada 2 rumah yg buat marhaban... Bila dh marhaban tu mestila ada mkn....hahahaha... Aku mmg suka makan... Tp untuk hari ni aku kekenyangan sangat... Sebelum mkn marhaban lagi aku dh kenyang... Time2 ni la ade je benda yg boleh di makan... Rezeki jgn ditolak ye x...hehehe...

Sejak 2 menjak ni aku perasan yg aku mmg kuat mkn... Badan pun makin bulat... Masa puasa je la yg boleh kawal nafsu makan.... Bila time raya abis semua diet masa puasa tu.... Alahai... sape leh tolong ni....

Malas nak pk... Selagi boleh makan, makan je la kan....


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

03 September 2012

Kakiku sakit

Kaki sy masuk duri masa kat pantai skrg...semlm dh keluar 2das.. Mlm td tgk ada 2 das lagi dan dh keluarkan juga.. Tp bisanya masih terasa lagi.. Apahal ek...
Sekali balik keje tgk kat tempat yg pertama dikorek tu ada lagi serpihan durinya.. Huh, gigil2 tangan cuba keluarkan sendiri.. Ni xtaula dh keluar betul ke x sbb bisa dia masih rasa lagi.. Dlm gak aku korek tapak kaki td... Aduhhh duhh duhh...

Duri apa? Entahlah,binatang apa ntah yg ada kat pantai tu,along kata landak laut... Dia kecik je,badan dia duri2... Sekali terpijak semua duri dia masuk kat tapak kaki... Kuang ajo betul la...

Bukan aku sorang je yg kena, akim,syaiz,rina n abgngah pun kena.. Tu yg mokde jadi doktor mlm td keluarkan sorang2 punye duri... Tp kenapakah kakiku rasa bisa lagi ni...

#xtaunakngadukatsapeso,ngadukatblogjela#

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Teman Pengganti Black & Malique



Suka dengar lagu ni... Masa mula2 dengar dah terusik hati..masa tu faham lirik yg black nyanyi je.. Melodi dia pun syahdu je.. Dengar kat radio tak jelas dengar lirik hiphop tu.. So, hari ni aku bukak youtube yg ada lirik sekali... Baru la faham jalan cerita lagu ni...
Sedih sbb aku membayangkan kalau aku yg mati...
Lagu ni juga buat aku teringatkan arwah baby izz...

Soryla sbb aku tak update2 lagi cerita pasal arwah.. byk kekuatan yg aku perlukan... skrg ni pun bila tulis je nama arwah air mata ku dah mengalir dah...

Aku nak cerita detail semua, kalau boleh xnk ada yg tertinggal pun sebab entry ni nnt akan aku jadikan kenangan... aku xnk lupakan setiap saat aku dengan dia.. Kalau nnt aku terlupa, aku boleh baca semula kat sini... tp tula, skrg belum masanya lagi utk aku bercerita..

26 Ogos lepas adik kak filla telah pergi ke rahmatullah secara mengejut... sedih bila baca entry dia...
Umur adik dia baru 28 tahun.. Aku silent reader blog dia je.. aku faham apa yg dia rasa sbb dugaan aku dengan dia sama je.. kehilangan orang yg tersayang... aku hilang anak, dia hilang adik, aku tau bila anak aku akan pergi tp dia tak tau... dugaan yg kami hadapi maha hebat... walaupun tak boleh nak terima tp kami harus redha dengan kehendakNya...

Ayat permulaan dalam entry kak filla sama la mcm apa yg aku rasa bila nk bercerita tentang arwah izz...
"Tak tau nak mulakan dari mana.. ayat apa... nak tulis apa.... aku nak jadikan entry ni sebagai kenangan untuk aku luahkan isi hati yang tak tau nak cakap cemana.. kadang kosong.. kadang keliru..."

Semoga kami sentiasa tabah.. Al-fatihah untuk Baby Izz Muhammad Nazreen dan Mohd Shafiq bin Ibrahim.. Semoga mereka tenang di sana...



01 September 2012

Holiday bersama family..

Salam kemerdekaan dari saya...

Semalam awak2 semua cuti kan... X aci betul sbb sy kena keje.. Semua Tabika kena buat program sambutan kemerdekaan, jadi sy kena la g memantau takut2 ada yg xbuat ke.. Tp KEMAS labis punye cikgu2 baik2 belaka... Semua buat tau..ada yg x sempat nk pantau dh siap dah... Hahahaha...
Tapi berbaloi2 g pantau sbb perut kenyang je... Yg bestnya siap ada ubi rebus tu..

Berbalik pada cite holiday, skrg ni sy dalam perjalanan pergi g tengaroh... Sepupu sy punye anak kawen da... Ni dh anak ke 3 dh.. Yg 2 sebelum ni x pergi pun, jd yg ketiga ni semua adik beradik sy pergi... Kitaorg konvoi la ni.. Ada 4 biji keta...berhempit2 la skit sbb ada 6 keluarga...

Jauh giler kan tengaroh ni... Sy bosan dlm keta ni tu yg update blog tu... Qaseh pulak sedap je tido kt peha ni... Sakit sebelah badanku...

Kitaorg rancang lps g rumah sepupu ni terus nk chek in kat tanjung leman.. Rumah dia dah dekat sgt dgn tanjung leman... Minta2 la ada kosong... Ni main redah je ni... Kalau nk balik mesti penat giler driver kan... Ni ntah kol bape la sampai... Kita yg duk sebelah ni no hal... Ikut je mana pergi...jgn byk ckp,nnt kena bawa keta baru tau...hehehhe...

Okla... Harap2 perjalanan kami semua selamat dan dilindungi Allah...


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Qaseh cerita Hantu...

Aku baru bercerita-cerita dgn qaseh... Tiba2 qaseh cite pasal hantu lak... Patutla bangun2 je tido td dia terus peluk aku..

Qaseh : ibu,tadikan qaseh jumpa hantu..
Ibu : ye ke? Kat mana?
Q : kat hospital.. Hantu tu takde kaki..
Ibu : takde kaki? Abis mcm mana dia jalan?
Q: dia xjalan, dia goyang2 je..
Ibu: hantu tu ada ckp apa2 x?
Q: x..sbb hantu tu xde mulut..
Ibu : haa.. Mata ada x?
Q: mata pun xde..hidung je ada...
Ibu : masa tu ibu kat mana?
Q : ibu xde, ibu tgk adik.. Qaseh dgn ayah..
Ibu : abis, qaseh ckp dgn ayah x?
Q : ckp...
Ibu : ayah ckp apa?
Q : erm... Xtau.. (Dia xingat la tu)
Ibu : hantu tu jln kat qaseh ke dia lalu je...
Q : eh,hantu xjalan la.. Dia goyang2 je..

Ni semua mimpi dia je kot... Lgpun dia cite masa adik dia masih kat hospital...
Lepas tu dia cite lak dia nmpk hantu kat rumah atok...
Q : pastu kan aceh nmpk hantu kat umah atok..
Ibu : atok mana? Atok kat umah mokde ke kat segamat?
Q : kat segamat, aceh nmpk kat bilik atok..masa tu aceh sowang2.. Aceh nmpk hantu lelaki..
Ibu : masa tu ibu buat apa?
Q : ibu kat luar buat tgk tv..
Ibu : ayah?
Q: ayah mandi... (Dia buat mata dia mcm mata hantu) ha..mcm ni hantunya..
Ibu : qaseh takut x?
Q : x... Aceh tawa2 dgn hantu.. Pastu ada hantu pompuan.. Hantu pompuan tu tgk je aceh, dia nk makan aceh..
Ibu : ye ke aceh ni... Eee ibu takutla..
Q: haa... Tau takut....hihihihi...
Sabar je la mak ko ni....

Pastu ibu saje tanye dia, masa adik dh keluar hospital aceh ada nmpk hantu x?
Dia mcm pelik, dia kata "adik keluar hospital??

Ibu : eh, masa adik meninggal, adik baring kat umah mokde,aceh ada nmpk hantu x?
Q: xde...
Ibu : masa kta kubur?
Q: ada... Hantu lelaki...
Ibu : ye ke, jom kita g kubur nak tgk adik...
Q : xnk...aceh takut...
Ibu : haaa... Tau takut.... Hehehehehe....

Begitu la perbualan cerita hantu antara ibu dgn anak yg berusia 3 tahun... Dgr dia cite tadi best betul... Bila nk karang ni susah skit... Tp lebih kurang gitu la dialognya... Aceh ckp ada la pelat2 skit... Yg tahan tu bila dia buat mimik muka... Alahai....

Ok... Tu je... Semoga terhibur... Jgn takut2,akku pun xtau nk rasa takut ke x...hahahaha...


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

29 Ogos 2012

sambungan cerita anak sakit...

 Sebelum ni aku baru cerita sikit je pasal baby izz sakit... cerita yang sebelum ni kalau nak baca clik kat pautan ni eh... cerita masa first baby izz sakit... Yang ni aku buat sambungannya... nak refresh balik otak untuk ingat semua cerita... sebelum semuanya terhapus begitu saje...

Lepas masuk wad duk kat katil jap pastu terus nurse panggil g bilik rawatan sbb nak cucuk dia.. Nak amik darah nak nak masukkan drip..
Masa ni aku masuk sekali... Ya Allah..aku rasa ada dalam 15 kali cucuk tp xdapat2 jugak nak masukkan drip.. Darah dah dpt amik dah.. Kesian aku tgk anak aku... Last2 aku ckp dgn nurse xyahla cucuk lagi.. nurse2 pun kesian nak cucuk dia lagi.. Lagipun aku ckp dgn nurse dia masih boleh hisap susu lagi.. Lainla kalau dia xminum langsungkan.. Last2 xyahla masukkan air dlm badan dia..tp aku kena sentiasa susu kan dia. Ubat pun bg ubat yg guna mulut je... Selama 5 hari aku duk kat hospital tu... Demam dia dah ok dah lepas bg ubat demam.. Hari ke 3 bisul dia dah pecah.. Bila keluarkan bisul yg paling besar tu elok je seketul keluar.. Tak pecah,tak keluar nanah pun.. dia macam berbuku.. Puas jugakla doc pakar tu nk mengorek keluar.. Doc kata dia nak hantar benda tu ke makmal utk tau tu bisul biasa ke atau benda2 lain. Dia kena hantar ke hospital Muar.. tp sampai sekarang aku xtau apa pun benda tu.. Rasanya bisul biasa je..

Bila demam dah baik izz kena selsema pulak.. bila dah kena selsema barula doc pindahkan kami ke bilik sebelah yg xramai pesakit.. Kesian hidung dia tersumbat.. Nafas berbunyi..pastu asyik kena sedut je.. Hari ke 4 kena batuk pulak.. lagi la selalu kena sedut kahak dia.. Sian sangat kat dia.. Bila dah hari ke 5 tu aku minta balik.. Aku ckp dengan doc yg aku nak balik sbb anak aku makin sakit duk kat hospital ni, bukan makin baik.. Akhirnya kami dapat balik. Selsema dia dah ok skit tp batuk dia xelok2...

Aku duk kat hospital dari 19 mac - 23 mac. 26 Mac ada appoiment kat klinik hospital tu pulak.. Aku pergila dengan mak aku.. Masa tu izz belum sihat batuk lagi.. Batuk dia makin teruk..  Masa jumpa doc aku ckp xde apa2 ubat ke sbb dia batuk teruk.., doc kata baby xde ubat..Nanti dia baik sendiri... Dia cuma bg ubat titik utk cairkan kahak je..

Bila kat rumah izz mmg tak aktif macam biasa,. Seminggu jugakla kat rumah tp dia masih xsihat betul2 lagi.. Bila dia batuk kesian aku tgk... Batuk yg berpanjangan.. Dlm masa seminggu tu aku tak duk diam je.. Aku bawa dia g klinik swasta.. Doc ada bg ubat.. Aku bgla dia ubat tu.. Selsema dia baik cuma batuk gak yg tak baik... Aku pergi juga berubat kampung.. Amik tangkal... 4 tempat aku pergi tapi xbaik2 gak.. Ada 1 tempat yg aku g kat rengit dia kata anak aku kena seman mayat...Masalahnya aku takde pun pergi tgk org meninggal sepanjang aku mengandung dan sepanjang aku berpantang... Entahla.. aku mandikan baby dgn air yg dia bg n bg minum pun tak elok2 gak...

4 april uda ajak aku g klinik pakar kanak2 kat batu pahat.. Mula2 aku berat hati nak g sbb takut kos nya aku xmampu nnt.. Tp akak aku kata jgn pk pasal tu.. Dia yg uruskan.. So, aku ikutkan je la.. Yela dah lama izz sakit tak baik2 n dah mcm2 tempat bawa.. Tu yg dia ajak aku g sana.. Lagipun muka izz pucat je.. tak aktif macam biasa....

So, tghari aku pun g la batu pahat.. Pergi England Child Specialist Clinic...

Ni kad kliniknya...
 Masuk je sana doc tgk je izz sambil tanya2 aku apa sakit dia terus doc kata dia kritikal.. Dia cek dada,tgk pernafasan,tgk muka izz yg pucat dia kata baby serius.. Rupanya muka pucat sbb kurang oksigen.. Ya Allah, terkejut aku dengar bila doc kata dia kritikal sbb masa dalam keta dia ok je.. Siap menyusu lagi.. Doc terus bg oksigen kat izz.. Doc tu nmpk risau sangat... Dia suh kitorg g hospital cepat.. Tp disebabkan kitorg tak tau hospital Batu pahat kat mana, dia call ambulans suruh datang sana. Sementara tunggu ambulans izz guna je oksigen sbb oksigen xleh lepas dari dia.. Bila pakai oksigen tu barula bibir izz nmpk merah....

Mcm ni la masa masukkan gas.. tapi ni masa kat hospital segamat..

 Doc kata nasib baik bawa cepat... Kalau lambat xtaula apa jadi.. aku masa tu terdiam je.. Berkecamuk otak aku mcm2 pikir...  Bila ambulans sampai terus g hospital batu pahat.. Dalam ambulans pun izz dipakaikan oksigen juga... Ada tanye doc boleh tak kalau nak pergi hospital swasta tp doc kata dalam keadaan kritikal mcm ni takut swasta tak nak terima. Lagipun dalam kes mcm ni lebih elok bawa ke kerajaan... So, ikutla cakap doc tu kan...

bersambung......
















28 Ogos 2012

Dh boleh byr bil guna online..

Punyela suka hati bila dh boleh byr2 bil guna mybank2u... Padahal bil2 bukan aku yg byr pun...huhuhu.. Saje je tau, jeles bila tgk member2 opis leh byr online tp aku xleh... Cpt2 ajak nurul g mybank nk buat gak...
Dan akhirnya, aku pun dh boleh buat dh.. Hahahaha.... Sebenarnya yg penting asal aku dpt cek baki duit n tgk kelim dh masuk ke x dah le... Lps ni leh shoping online... Aje cpt la duit abis nnt....

Tu je nk cite... Saje kepoh2... Jgn mare... :)


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

27 Ogos 2012

Nape xleh upload gambar kat blog guna fon ek?

Byk kali sy cuba upload gambar tp xjadi2... Xsyok la kalau update xde gambar kan... Nnt la sy belajar skit2...
Yang benggangnya bila dh tulis panjang2 n letak gambar tp entrynya xkuar pun kat blog... Penat sy menaip tau... Sape leh tolong ajarkan... Please...


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kenangan Bersamamu tak kan dilupakan... (20.12.2011 - 4.8.2012)

Untuk pengetahuan, anak kedua saya yg bernama Izz Muhammad Nazreen bin Mohd Nazlan telah pergi  mengadap Ilahi pada 4 Ogos 2012 yang lalu... Saya belum bersedia nak bercerita panjang lagi... Nanti bila saya dah ok saya cerita ye..
Pada yang belum lihat rupa anak saya yg semakin membesar sebelum dia 'pergi', di sini saya kongsikan bersama anda...
Al-fatihah...



















Ni je la dulu tyg dpt saya kongsikan... Gambar lain byk kat dalam talipon.... Semoga adik tenang di sana ye... Ibu rindu sangat kat adik...


(tak boleh menahan sebak, akhirnya air mata membasahi pipi ketika update entry ni...)


25 Ogos 2012

Labis - Batu Pahat - Labis - Segamat

Haa... Nmpk x perjalanan sy utk hari ni... Penat giler badan hari ni...
Mula2 pg td g mesyuarat puteri UMNO Bahagian kt dewan Paya Merah. Balik dari sana terus salin2 baju ke Kg Sg. Jambi Darat, Rengit Batu Pahat lak.. Wajib pergi sbb bawa org kg g Majlis Penyampaian Anugerah Desa Cemerlang (ADC) Peringkat Negeri Johor. Kg sy ada masuk ADC ni tp xmenang..dpt saguhati je.. Xkisahla kan,saguhati2 pun ada juga hadiah, sijil dgn projek kg bernilai RM10k... Merasa la aku naik pentas bersalaman dgn VIP..hehehe...

Pukul 7pm baru sampai rumah... Balik terus siap2 nak ke segamat pulak tido sana sbb esk kitorg nk g Afamosa Melaka... Huhuhu...

Esk akan penat lagi la sy nmpknya... Kerana sygkan anak sy sanggup buat apa saje... :)


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

24 Ogos 2012

Suka sgt bila dh pandai update guna fon..

Nmpknya percubaan sy td dh menjadi... Pasni kenala rajin update ek... Xde alasan kata xde komputer depan mata... Guna fon pun dh boleh update kan... Dh lama dh blog ni terabai... Mcm2 cite suka duka yg byk sy nk kongsikan...

Cuma td try nak upload pic xmenjadila.. Xpela,kita cite2 je dulu la yg.. Bila duk depan pc baru upload pic byk2...

Kepada yg bukak2 blog sy tp xde apa2 perubahan (maksudnya xupdate) minta maaf byk2 ye... Emosi byk terganggu sejak akhir2 ni...

Dah terlanjur masih dibulan raya ni dan baru je raya ke enam.. Eh dah 6 hari raya dh,nape cpt sgt ek... Sy ingin mengucapkan selamat hari raya pada semua yg baca blog yg xseberapa ni... Maaf zahir batin ye...

Love u all...


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Try update blog guna BB

Kenapa la mcm susah sgt ni...
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

19 Jun 2012

Tak Sabar nak Tunggu esok...

Ye... saya tak sabar nak tgu esk sbb esok Hafiz genap 6 bulan... Nak esok dah boleh bg dia makan...
Ada orang dah bg baby diorg makan awal kan tp aku ikut peraturan betul2... Takut beb kalau jadi apa2...
Perut budak ni tak sama mcm perut kita... Perut diorg kecik je... Skrg ni hafiz pun dah kuat menyusu...mungkin dia tak puas susu sbb dia dah patut boleh makan kan... Ok..esk ibu bagi makan ye...

Oh ye..mesti ada yg pelik nape aku panggil Hafiz.. aku lum cite lagi ye...hehehehe..
Baby Izz dah tukar nama sbb masa dia sakit tu aku dah jual dia..ikut petua orang dulu2.. kata nya kalau nak budak sakit jadi sihat baik jual dgn orang dan tukar nama.. bukan jual betul2 pun buat syarat je.. pastu org yg beli tu kena bagi nama baru... yang beli hafiz adalah akak aku... dia la yg bagi nama hafiz tu... alhamdulillah nama tu sesuai utk dia dan baby pun sihat sampai skrg.. Harap sgt lepas ni dia tak kan sakit2 lagi...

Tengok.... kan dah tercerita lain dah...

Sambung balik pada cite esk, esk aku ada meting kat pejabat...nnt mak tok la yg akan bg hafiz makan.. hehehehe...sejak akhir2 ni ibu mmg sibuk je.. sory la sayang...ibu dah takde cuti lagi dah...so, keje je la....

oklah..cite sikit2 je sudah... rasa lenguh pulak tangan ni taip lama2...hehehehe...

18 Jun 2012

Sebab dah lama tak update blog...

Mesti ada yg bukak blog aku tp asyik tgk cite yg sama je kan...
Kesian korang..sory la ye... aku lama tak update sbb hidupku dah tak keruan....huhuhu...takdela..
Baby sakitla..lama dia duk hospital.. Lebih kurang 44 hari = nak dekat 2 bulan la....
Baby masuk hospital Batu Pahat kerana jangkitan kuman kat paru2 berpunca daripada batuk dan selsema...
Masuk2 je terus ke ICU kanak-kanak = wad 12.
Nak cite panjang tunggu ada mood mari dulu ye.. Buat masa skrg ni malas nk cite dulu... Banyak gunakan pemikiran dan ingatan yg kuat utk diceritakan semula...
Skrg bg hint2 je dulu sbb-sbb nape aku dah lama tak update blog....
Korang dh tau kan...so...sekian dulu...hehehehe..

Pengalaman Anak sakit....

Aku dah mula keje dah... tak cukup 90 hari cuti, siap sambung lagi cuti seminggu.... Bukan suka2 nak cuti tapi sbb baby Izz tak sihat...
Aku naik keje patutnya 20 Mac. Izz mula sakit dari 16 Mac... Mula seminggu qaseh demam panas. Pastu Izz pulak kena bisul kat kepala..Sekali tumbuh banyak... Dan sbb menahan sakit bisa2 bisul tu dia demam... Bila malam demam dia panas sgt... Lan pulak xde. Asyik kursus je... 

Sebelum ni aku bagi je Izz makan ubat demam yg dapat masa dia enjet 2 bulan. Yang bisul dia tu pulak aku sapu je dgn krim yg beli kat farmasi. Tak terasa pun nak pergi klinik. Tapi bila dh hari isnin, aku rasa tak sedap hati n nak bawa Izz g klinik juga sbb malamnya badan Izz panas sgt. Mula2 ingat nk bawa g klnik swasta je tp berubah fikiran ke klinik kerajaan. 

Bila jumpa doktor, doc boleh suruh pergi hospital sbb dia tgk badan Izz nmpk lemah n longlai je... Sbb nya mlm semlmnya Izz xnak menyusu langsung. Sampai bengkak brest aku. Doktor suruh nurse amik darah Izz dan masuk air. Siap kena g hospital naik ambulans... Aku ingat nnt aku g sendiri je... Takut aku sbb mcm serius sgt sakit anak aku tu...

Bila time nak cucuk tangan izz utk amik darah n masuk air, semua nurse tak berani nak buat sbb diorg tak biasa buat kat budak kecik. Izz pulak tembam, susah nak nmpk urat dia.. Minta tolong MA buatkan tp buat sekali. Bila tak dapat terus dia suruh g je hospital, biar nurse kat hospital yg buat. Kesian bila tgk Izz nagis2..

Nasib baik juga aku ajak nurul ikut g klinik.. Tak pasal2 aku kena naik ambulans. Nurul la yg bawa balik keta tu. Fuh...pengalaman pertama naik ambulans... Laju giler.. terhentak-hentak..dahla kerusi dia kecik je... Aku kena pegang Izz kuat2... Nasib la Izz tak menagis dalam tu.. Dia tido je...

Sampai hospital pergi la wad kecemasan... Nurse dah uruskan semua,diorg pun balik.. Tinggal la aku sorang2... Tak lama lepas tu uteh dgn abgngah pun sampai. Tapi masa tu aku masuk bilik doc pulak. Kat wad kecemasan ramai orang pulak.. Sesak jadinya. Lepas dah disoal2 oleh doc, doc pun nak amik darah Izz... Pun xdapat gak.. Tu doktor sendiri yg buat tu... Dia buat sekali je pastu dia suruh masuk wad...

bersambung......


**entry ni dah lama buat tp x diterbitkan sbb ingat nak cite sampai abis dulu..tp skrg ni aku terbitkan je yg ni dulu nnt dah ada kekuatan aku cite lagi ye...

24 Februari 2012

Izz dah 2 bulan.... :-)

Hai semua...

Rasa mcm asyik xde masa je nak update blog nie... padahal sebenarnya banyak je masa sbb lum naik keje lagi kan... Nak tau x masa aku bnyk abis kat mana? haaa.. ni nak habaq ni.... Sekarang ni aku giler tido siang... Asal ada masa je aku tido...sbb malam aku selalu tido lambat... Paling lambat pukul 4 pagi... Anak kecik ni mcm2 ragam kan....

Sejak Izz dah 2 bulan ni ragam dia mmg lain mcm sikit... Siang dia baik je...tido memanjang... tapi bila malam, time ibu dia nak tido mula la dia berjaga... tak bagi la ibu dia nak melelapkan mata.... Sayangkan anak punye pasal, maka ibu berkorban la... hehehe..

Isnin ni izz akan ke klinik timbang n kena cucuk utk 2 bulan punye... Ibu pun kena cek juga sbb masa cek sebulan yg lepas hb ibu rendah... so, nurse suh mkn ubat vitamin dan cek lagi bulan ni sama ada hb tu naik ke x... Kalau x naik maka kena cek talesimea pulak... Aduh...harap xde apa2la... Aku kan bukan seorang yg rajin/ingat nak mkn ubat, jadinya ubat mmg xberapa mkn la...bila ingat barula telan... :-)

Berat Izz rasanya mmg naik lagi ni... Bila dukung dia dah rasa kesengalan tangan ni... Lagi2 bila mandikan dia... Dah tak larat rasanya... Nnt bila dah tau berat dia bape aku update ye.. :-).. doa2 la yg aku akan rajin update...hehehhee...

Layan gambar2 ni dulu eh... Budak botak yang comel... :-)


sukanya dia.... ala tomey...tomey...

senyum.... :-)


ketembaman mu terserlah....

muka sedih la pulak...

EEeeee tak malu....nampak tek tek iaa...

tidur dalam dakapan ibu...

termenung sambil memikirkan masa depan.. :-)


Related Posts with Thumbnails

ads by nuffnang